مجتبی فرونچی در گفتوگو با خبرنگار فارس در همدان اظهار کرد: به همت واحد تحقیق و توسعه شرکت سیمان نهاوند، پروژه تحقیقاتی بتن اسفنجی یا متخلخل با موفقیت در این واحد صنعتی اجرا شد.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که در مباحث شهرسازی وجود دارد پدیده نفوذ ناپذیر بودن معابر شهری است که این مساله همواره مشکلات زیادی را به دنبال داشته است.
مدیر عامل کارخانه سیمان نهاوند افزود: از جمله مشکلاتی که در این زمینه میتوان به ان اشاره کرد بحث آبگرفتگی معابر هنگام بارندگی است که به نوبه خود میتواند تردد عابرین پیاده حتی خودروها را با مشکل مواجه سازد.
وی اضافه کرد: در راستای رفع این مشکل و به منظور مدیریت هر چه بهتر روانآبهای سطحی تا کنون روشهای مختلفی مانند ساخت نهر و نفوذپذیر کردن سطح روسازی به کار رفته است.
فرونچی با استفاده از تکنیک روسازی متخلخل را شیوهای نوین برای تغذیه سفرههای زیرزمینی و در نتیجه تعادل زیست محیطی عنوان کرد و افزود: با توجه به ضرورت استفاده از روانآبهای سطحی به منظور تغذیه سفرههای آب زیرزمینی و حفظ تعادل زیستمحیطی مناطق شهری، امروزه استفاده از تکنیک روسازی متخلخل در معابر شهری که نوعی از کاربرد بتن سبک است از اهمیت ویژهای در کشورهای مختلف برخوردار است.
وی با تاکید بر ضرورت حفظ منابع آبهای زیرزمینی به عنوان منابع تجدیدناپذیر کشور گفت: از آنجا که حفظ منابع آبی کشور ضرورتی انکارناپذیر برای توسعه پایدار است لذا بکارگیری این روش میتواند از طریق حذف بخشی از آلایندههای روانآب، در بهبود کیفیت آبی که به لایههای خاک زیرین نفوذ میکند نیز موثر باشد.
مدیرعامل کارخانه سیمان نهاوند به بیان ویژگیهای تکنیک بتن متخلخل اشاره کرد و افزود: بتن متخلخل مخلوطی از مصالح درشت دانه، مصالح ریزدانه بسیار کم، سیمان و آب با اسلامپ در بازه صفر تا سه است؛ که به دلیل مقدار کم ریزدانه یا فاقد ریزدانه بودن، دارای ساختاری متشکل از حفرههای به هم پیوسته است که امکان عبور سریع آب از میان حفرات را فراهم میسازد.
وی به اهمیت و ضرورت پژوهش در این زمینه اشاره کرد و افزود: روسازی بتن متخلخل پی سی پی نقش اساسی در کنترل کیفیت آب و مدیریت روانآب حاصل از بارندگی دارد که در نتیجه سطح ایمنی معابر را افزایش میدهد.
فرونچی در ادامه به دیگر مزایای این فناوری اشاره کرد و گفت: روسازی بتن متخلخل علاوه بر مزایای فوق دارای چندین ویژگی سودمند دیگر نظیر کاهش آلودگی صوتی، کاهش گرما، حفظ اکوسیستم محلی، تقویت ذخایر آب منطقهای، حفظ رشد درختان و کاهش هزینههای تاسیساتی نیز است.
وی به سابقه تحقیق و پژوهشهای صورت گرفته در این زمینه اشاره کرد و افزود: تاکنون تحقیقات جامع اندکی در ارتباط با بتن متخلخل انجام شده و بیشتر این تحقیقات تاکنون در زمینه تعریف، توضیح در مورد عملکرد، نحوه اجرا و روشهای تعمیر و نگهداری فراتر نرفتهاند.
مدیرعامل کارخانه سیمان نهاوند گفت: پس از بررسی ادبیات موضوع و پیشینه پژوهش، مشاهده شد که هنوز خلأ مطالعاتی در حوزه بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی روسازی بتن متخلخل بر اساس طرح اختلاط بهینه وجود دارد.
وی به مراحل اجرای طرح اشاره کرد و گفت: در این پژوهش برای ساخت نمونههای بتن متخلخل از سیمان تیپ دو کارخانه سیمان نهاوند استفاده شده که در مرحله اول مصالح درشتدانه شسته شده و سپس دانهبندی کردن مصالح انجام گرفته و بعد از آن مصالح طبق طرح اختلاط مشخص، توزین و مخلوط و در نهایت محصول نهایی بتن اسفنجی قالبگیری و ساخته شد.
فرونچی گفت: همچنین تست مربوطه به منظور مشخص شدن تخلخل لازم در بتن انجام گرفته که پس از اجرای موفقیت آمیز همه مراحل طرح اجرایی پروژه بتن اسفنجی نیز در قسمتی از کارخانه به زودی انجام خواهد شد.